Odyolog: Odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine odyoloji yüksek lisansı veya doktorası yapan, sağlıklı bireylerde işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman tabibin teşhis veya tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen sağlık meslek mensubudur. (Kanun Sayısı:6225, Kabul Tarihi:06/04/2011)Görev Tanımları: (22 Mayıs 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29007)

a) İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
b) İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.
c) İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.
ç) Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
d) Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar.
e) Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.
f) İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar.
g) İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.
Odyoloji işitme, dengeyle ilgili çalışmalarınyapıldığı ve işitme- denge bozukluklarının araştırıldığı bilim dalıdır. Odyoloji biliminin uygulayıcıları, meslek elemanlarına odyolog denir.Türkiye’de odyoloji eğitimi 40 yıldır lisansüstü düzeyde (yüksek lisans(bilim uzmanlığı) ya da doktora(bilim doktorluğu)) yürütülmüştür. Lisans eğitimi ilk olarak 2011- 2012 eğitim öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümünde başlamıştır.
Odyologlar;
- İşitme ve denge problemlerinin tespiti ve değerlendirilmesi.
- İşitme ve denge problemi olan kişilerin rehabilitasyonu
- İşitme kaybının önlenmesiİşitme Cihazı Uygulaması, rehabilitasyonu.
- Koklear implant aday değerlendirme, rehabilitasyon, programlama ve takibi
- Dil ve konuşma bozukluklarını tarama ve değerlendirme gibi konularda yetkin uzmanlardır.
ÇALIŞMA ALANLARI: Hastaneler, Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri, Devlet Kuruluşları, Özel Klinikler, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri,Odyoloji bilimi çeşitli disiplinlerle karşılıklı ve sıkı ilişki içersindedir. Kulak Burun Boğaz Hekimleri, Odyometristler, Dil Konuşma Terapistleri, Özel Eğitim Uzmanları, İşitme Engelliler Öğretmenleri, Fizyoterapistler, Psikologlar klinik uygulamalarda odyologlarla işbirliği içersindedir.
Bir meslek tercih ederken iş olanakları, maaş durumundan önce mesleğin sizin ilginize, beğeninize, kişiliğinize uygun olup olmadığını araştırmalısınız. Severek icra edilecek bir meslek tercih edildiği zaman meslekte ilerleme kaçınılmaz olur.